Të gjitha kategoritë

home>Lajme

Ndikimi i krizës së Detit të Kuq në tregtinë dhe transportin ndërkombëtar

Sipas Global Times, në faqen zyrtare të gjigantit gjerman të anijeve Herbert më 22 dhjetor, statusi i anijeve që shfaqen shpesh në faqen e informacionit të drejtpërdrejtë të zonës së Detit të Kuq - Kanali i Suezit tregon se ato janë duke rrotulluar Kepin e Shpresës së Mirë. Për shkak të shqetësimeve për sulmet e armatosura nga Husai jemenas mbi anijet, ngushtica Mand, "fyti" i rrugës ndërkombëtare të transportit detar, është bërë një zonë detare e rrezikshme që kompanitë e mëdha të transportit detar në mbarë botën janë përpjekur ta shmangin që nga fundi i dhjetorit.

Përmirësimi i vazhdueshëm i situatës ndërkombëtare detare në Detin e Kuq ka çuar në një rritje të kostove aktuale të transportit të tregtisë ndërkombëtare. Për shkak të situatës së paqëndrueshme në rajonin e Detit të Kuq, transporti i anijeve është i penguar dhe kompanitë e transportit detar duhet të përballen me kosto dhe rreziqe më të larta sigurie. Orari i transportit është zgjeruar gjithashtu shumë. Shumë anije mallrash që janë dërguar tashmë nuk janë në gjendje të kalojnë nëpër Detin e Kuq dhe mund të detyrohen vetëm të mbeten të bllokuara në det të hapur. Nëse rregullojmë sërish orarin e transportit tani, do të na duhet të devijojmë drejt Kepit të Shpresës së Mirë në Afrikë. Kjo rrugë do të rrisë orarin e transportit me rreth 15 ditë në krahasim me itinerarin origjinal të Kanalit të Suezit. Sipas një raporti të lëshuar nga CITIC Futures më 22 dhjetor, përqindja aktuale e anijeve drejt perëndimit në rajonin e Oqeanit Indian që devijojnë përmes gjurmimit të trajektores së anijeve ka arritur në 75.9%. Koha normale aktuale e lundrimit vajtje-ardhje për itinerarin e Azisë Evropë është rreth 77 ditë, dhe koha e lundrimit pas devijimit do të rritet me rreth 3 javë. Në të njëjtën kohë, duke marrë parasysh uljen e efikasitetit të qarkullimit të anijeve, koha aktuale e vajtje-ardhjes mund të arrijë më shumë se 95 ditë.

pik-1

2024-02-19